Varde Kommunes vision 2030 "Varde Kommune – i ét med naturen"

Varde Kommunes vision 2030 "Varde Kommune – i ét med naturen"

05-11-2014, 08:11

Forfatter: News

Vi lever aktivt i det fri og bringer naturen ind i familiens hverdag derhjemme, på arbejdet og i skoler og foreninger. Vi dyrker idræt i naturen, får jord under neglene og drager naturen ind i vores huse. Friluftslivet giver sundhed, læring og livskvalitet – både gennem aktivitet og gennem den ro, man føler, når man går i ét med naturen.

Udeskolerne giver sunde og glade børn – og aktiv læring i verdensklasse. Vi går foran i udviklin­gen af læring i og om naturen, så andre inspireres til at undervise i det fri. Gennem et aktivt for- eningsliv skabes nye fællesskaber i naturen, og den internationale sommerlejr, der årligt samler 25.000 unge friluftsentusiaster og spejdere, er et symbol på vores syn på fællesskab og aktiv læring i naturen. Vores ældre kommer ud i naturen hver dag hele livet, ligesom naturen bringes ind i institutionerne gennem dyrehold og plantekasser for at skabe livsglæde og bidrage til reha­bilitering.

Ud af naturen og det frie liv spirer et aktivt erhvervsliv. Iværksættere inspireres af naturens principper til udvikling af produkter og teknologier (bionisk innovation). Virksomheder indenfor byggebranchen, håndværksfagene og industrien udnytter naturen i produktinnovation, i udvikling af ydelser og i markedsføringen. Landbruget knopskyder med nye nicheprægede produktion­er, der gennem formidling, oplevelser og gourmetprodukter understøtter turisme og udendørs læring.

Frilufts- og adventurelivet danner grobund for udvikling af oplevelsesøkonomien i form af ser­vices, produkter og ideer, som understøtter rekreation, turisme og events. Oplevelsesturismen udnytter Vesterhavet, heden, skovene og åen samt Vadehavets unikke status som verdensnatur-arv. Turistsæsonen strækker sig over hele året, og vores gæster bruger aktivt det brede udbud af fysiske og kulturelle oplevelser i det fri. Et Land Art projekt i internationalt format forbinder Tirpitz og Filsø, ligesom der afholdes internationale sportsbegivenheder og gourmet-festivaler i naturen. Vi har både luksuriøs overflod og ferie på naturens primitive vilkår. Vadehavets fugle- og dyreliv, den lokale gastronomi og det levende kulturliv skaber enestående oplevelser, der tiltrækker lokale såvel som gæster fra ind- og udland.

Vores arkitektur er inspireret af naturens principper, opfattelsen af “ude” og “inde” udfordres konstant, og husene indbyder til fysisk aktivitet. I offentlige rum, på veje og stier og i kommunens bygninger udvikler vi løsninger, hvor alle får naturen ind på livet på nye og nyttige måder.

Planter og dyr kommer ind, møderne holdes i det fri og kantinens mad dyrkes lige uden for råd­huset. Alt byggeri og nye anlæg involverer og interagerer med naturen og energiforsyningen er bæredygtig.

I 2030 er vi kendt for at demonstrere, hvordan et moderne, aktivt liv med og i naturen giver livskvalitet. Varde Kommune – i ét med naturen.

Naturen driver fremgang og udvikling for Varde Kommune Under overskriften ”Varde Kommune – i ét med naturen” tager Varde Kommune det første skridt mod en ny fremtid. Visionen er et Varde i 2030, hvor at aktivt liv i, for og med naturen driver vækst og innovation for erhvervslivet, tilbyder nye produkter og øget livskvalitet for borgerne og tiltrækker gæster og borgere fra hele verden – året rundt.

Som lovet af borgmester Erik Buhl er barren sat højt, når Varde Kommune ser frem mod 2030, hvor opfattelsen af ”ude” og ”inde” smelter sammen, og naturen ikke blot er en smuk kulisse, men er noget, der driver udvikling og fremdrift.

Visionens pejlemærker er udeskoler i verdensklasse, plejecentre, hvor ældre hver dag kommer ud i naturen, børnehaver med dyrehold, rådhus med egen køkkenhave, et innovativt fokus på bionisk produktudvikling, biomimetik i arkitektur- og byggeanlæg, udendørs billedkunst og kunstinstallationer og en turistsæson, der strækker sig over hele året.

- I arbejdet med at udvikle en vision, som kan drive udvikling for erhverv og borgere i Varde Kommune, har vi fokuseret på at finde det, som vi er særligt gode til i Varde – og så forfine det, så vi sikrer fortsat udvikling af kommunen. Med ”I ét med naturen” som omdrejningspunktet for vores fremtid, er byrådet og jeg overbeviste om, at vi går en fremtid i møde, hvor kernen af Varde anvendes både som fundament og som udviklingspotentiale, siger borgmester Erik Buhl.

Varde har papir på naturen – men det er ikke nok Mange kommuner markedsfører sig på at have en skøn natur, men Varde Kommune er en af de få, der med nationalpark og verdensnaturarv rent faktisk har papir på at have en natur, der skiller sig ud fra mængden. Men det er ikke nok. Kommunens fremtid bygges på det unikke bånd til naturen tilsat et skarpt fokus på en fortsat udvikling af den måde, man anvender naturen på, lader sig inspirere af naturen og lever et liv i og med naturen.

- ”I ét med naturen” handler ikke blot om gå-ture i naturen og tyske turister i Blaavand – det har vi, og det skal vi fortsat have. Men visionsprocessen har bragt en lang række nye innovative idéer på banen. En af de nye idéer er et større fokus på den såkaldte bionik, som handler om at anvende naturens egenskaber i produktudvikling, en anden idé er mere jordnære, fælles koloni- og nyttehaver og en tredje en årligt tilbagevendende international natursommerlejr for spejdere. Idéerne spænder vidt, og det har været særdeles positivt at opleve, hvordan borgere, erhverv, udviklingsråd, byrådet og jeg igennem processen har fået øjnene op for flere og flere af de mange muligheder og potentialer, som Varde Kommune indeholder, siger Erik Buhl.

Visionen er en del af kommunens daglige drift Opgaven er nu at gøre visionen til en del af kommunens virkelighed, så den hvert år frem mod 2030 kommer til at give effekt. Det betyder, at naturen skal inviteres indenfor i virksomheder, institutioner og private hjem, og hvor det er muligt rykkes borgere, kommunalt ansatte og erhvervsdrivende hverdagsaktiviteterne ud i det fri.

- Byrådet og jeg trækker nu i arbejdstøjet, så visionen bliver en del af den daglige drift af kommunen. Vi skal sikre, at vi om nogle år kan se effekterne af vores arbejde med at sætte en ambitiøs retning for kommunen. På den korte bane betyder det, at alle forslag, som behandles i byrådet, skal indeholde en redegørelse for, hvordan forslaget relaterer sig til visionen. Ligesom medarbejderne i kommunen vil blive trænet i, hvordan naturen som ressource kan bruges som inspiration inden for netop deres arbejdsområde, slutter Erik Buhl.

 

Naturkonsekvenser i sagsfremstillinger

Alle forslag, der skal behandles i byrådet skal indeholde en redegørelse for hvordan forslaget relaterer sig til visionen. På linje med økonomiske og retslige forhold.

Proaktiv erhvervsudvikling på basis af visionen

Oplevelsesøkonomi og turisme.

Grønne industrier. Støtte til bionisk produktudvikling og innovation.

Oplevelsesfødevarer. Et bredt og varieret landbrug.

Træning af personale

Alle kommunalt ansatte trænes i, hvordan naturen kan bruges som en ressource ifm. deres arbejdsområde. De gives værktøjer og inspiration.

Bycykler

Der stilles bycykler til rådighed centrale steder i kommunen.

Naturbarometer

Der fastsættes en række parametre hvorigennem visionens implementering og effekt kan vurderes, måles og evalueres.

Naturvision for byggeområdet:

Levende naturbygninger og -anlæg

Naturen trækkes ind i bygninger og bygninger åbner op mod naturen. Biomimetik i arkitektur og planlæg-

ning. Energineutralitet gennem højteknologiske, naturlige byggematerialer og miljøvenligt forbrug.

Naturrådhus med egne grøntsager

Rådhuset gøres gennem en række indsatser til symbol for den nye vision. Personalet dyrker – evt. i samar­bejde med frivillige borgere – råvarer til kantinen i store højbede foran rådhuset fx. 30 min./uge. Desuden indtænkes naturen i indretning, udsmykning, udendørsmødelokaler, løbebane og energiforsyningen.

Alternative boligområder

Planlægges og indtænkes i lokalplaner. Fokus på selvforsyning, bæredygtighed og nærhed til naturen. Kan tiltrække

Danmarks mest naturaktive infrastruktur

Cykelstier, gangstier, vejnet, vandreruter planlægges og designes så de giver maksimal aktivitet i naturen

Ceremonipladser i naturen og naturkirkegårde

Naturen bliver en aktiv ramme om mærkedage og højtider.

Udeskoler og udendørs læringsstationer

Naturen bruges konsekvent som lærings- og innovationsrum. Friluftliv og natur tænkes ind i alle fag. Der etableres læringsbaser i landskabet. Der etableres et Nationalt Center for Udendørslæring på Campus

Varde i tæt samarbejde med DPU.

 

 

Daginstitutioner flyttes ud i naturen

Institutionerne bruger vandet (åen, søerne, Vesterhavet og Vadehavet), skoven, heden og klitterne. Der arbejdes med en kombination af fælles bygningsmasse og udemiljøer/læringsbaser. Bevirker at den institu­tionelle bygningsmassen i kommunen bliver mindre med store positive effekter på energiforbrug og CO2 udledning.

Filsø Magic – Internationalt Land Art Projekt

Udendørs billedkunst og installationer inspireret af naturens materialer, processer, strukturer og funktion­er. Land Art projekt i internationalt format med permanent udstilling, sommerevent og internationale gæstekunstnere.

Natur i borgernes hverdag

Aktiv brug af udekøkkener året rundt

Naturfond: borgere og organisationer kan søge midler til naturrelaterede projekter

Udesportsforeninger, naturhaller, naturtræningsbaner, parcour i skoven, mm.

International sportsevent

Der arrangeres et internationalt mountainbikeløb, en international ironman konkurrence eller lignende idrætsaktiviteter på internationalt topniveau, der kan bruge og skabe opmærksomhed omkring Varde Kom­munes unikke landskaber og naturområder. Foreningsliv og frivillige bidrager aktivt til eventen.

International natursommerlejr

Der arrangeres en årligt tilbagevendende international sommerlejr for unge og ældre friluftsentusiaster, fx i samarbejde med de store spejderkorps. Lejren fungerer i kraft af sin organisering og udforming i naturen, de mange friluftsaktiviteter og de 25.000 deltagere fra hele verden som et symbol på visionens fokus på natur, fællesskab og læring.

Naturparker og Verdensarv

De unikke naturværdier i kommunen udvikles gennem fremadrettede formidlingstiltag og bruges aktivt i markedsføringen af kommune i ind- og udland.

Naturplejehjem og naturinstitutioner

Dyrehold, dyrkning af grøntsager, anlæggelse af sansehaver, kolonihaver og drivhuse giver livskvalitetet, stolthed og meningsfuldhed i hverdagen. Alle beboere er ude mindst 1 time hver dag.

Naturen bruges aktivt som grundlag for sundhedsfremme og rehabilitering

Udviklingsprojekter med fokus på naturaktiviteter skaber nye værktøjer, aktiviteter og standarder for sund­hedsfremme, rehabilitering og behandling.

Koloni- og nyttehaver på institutionernes områder, fælles dyrkning

Samspil mellem borgere og beboere om dyrkning af grøntsager, medfører livskvalitetet og værdifulde sociale relationer og øget integration mellem lokalsamfund og institutioner.

Aktivering og formidling af naturaktiviteter

Nyttejobbere og fleksjobbere bliver ‘Varde rangers’, der fungerer som ‘service-ambassadører og formidlere, der både vedligeholder og udvikler aktiviteter og oplevelser i naturen til gavn og borgere og turister.

www.tistrupnews.dk

 

.

Denne hjemmeside bruger cookies for at fungere, samt til at føre statistik over antallet af besøgende.
Ved at bruge vores side accepterer du brug af cookies til disse formål.
Accepter cookies